Oficjalna strona Klubu Koszykówki Włocławek

Zmień język:

Oświadczenie Prezesa Zarządu KK Włocławek

Czwartek, 04 Maja 2023, 11:52, Redakcja

W związku z sytuacją podczas meczu Anwil Włocławek - BM Stal Ostrów Wielkopolski, prezentujemy oświadczenia Prezesa Zarządu KK Włocławek.

W związku z wydarzeniem, które miało miejsce podczas wczorajszego meczu, Klub Koszykówki Włocławek informuje, że impreza masowa meczu koszykówki była zorganizowana w oparciu o obowiązujące przepisy prawa, w tym przede wszystkim o „Ustawę o bezpieczeństwie imprez masowych” oraz wewnętrzny „Regulamin imprezy masowej”.

Organizator zapewnił wszelkie standardy mające na celu bezpieczne przeprowadzenie meczu, w tym zapewnił wskazaną przepisami prawa odpowiednią liczbę wykwalifikowanych pracowników służby ochrony, a obiekt, w którym odbywała się impreza, wyposażony jest w monitoring. Dodatkowo, organizator imprezy posiada wieloletnie doświadczenie we wdrażaniu wszelkich niezbędnych procedur bezpieczeństwa, dzięki czemu Hala Mistrzów jest zdecydowanie jednym z najbardziej bezpiecznych obiektów sportowych w Polsce.

Zdarzenia wymykające się jakiejkolwiek kontroli stanową ułamek wszystkich zachowań kibicowskich i są często wypadkową okoliczności, na które organizator nie ma wpływu.

W czasie trwania meczu doszło do wydarzenia naruszającego regulamin, nad czym mocno ubolewamy. Wewnętrzny „Regulamin imprezy masowej” KK Włocławek pozwala eliminować z uczestnictwa w wydarzeniach sportowych osoby go naruszające - osoba odpowiedzialna za wczorajsze zdarzenie została już zidentyfikowana, a Klub podejmie wszelkie kroki prawne przewidziane w oparciu o obowiązujące przepisy prawa, celem wyciągnięcia stosownych konsekwencji.

Jednocześnie, informujemy, że kontaktowaliśmy się z trenerem Andrzejem Urbanem, przeprosiliśmy za zaistniałą sytuację, a w niniejszym komunikacie przepraszamy raz jeszcze i zapewniamy, że w przyszłości dołożymy wszelkich starań, aby nie doszło do tego typu zdarzeń.

Łukasz Pszczółkowski

Prezes Zarządu KK Włocławek